Descriere generală
După ce ai lăsat în urmă orașul Buzău, de o parte și de alta a șoselei naționale Buzău - Brăila, îți apare în cale câmpia pe al cărei fond negru distingi în fiecare primavară, trasate în verde crud, rânduri de grâu abia ieșit de sub brazdă sau terenuri întinse pregătite pentru alte semănături.
Comuna Gălbinași este amplasată în partea de sud a municipiului Buzău, încadratî într-o zonă de câmpie, fiind în zona de influență a celor doua râuri:
- Buzău
- Călmățui.
Din punct de vedere geografic teritoriul comunei reprezinta o zona de pietrisuri si nisipuri, apartinand bazinului hidrografic Buzau sub influenta Calmatui. Pietrisurile existente sub nisipurile actuale sunt de tip carpatic si subcarpatic, ceea ce dovedeste ca pe aici a curs candva raul Buzau.
Altitudinea in zona comunei Galbinasi are valori cuprinse intre 65 si 75 m, valoarea maxima fiind de 77.9 m la Tabarasti.
Teritoriul comunei apartine structurii geomorfologice majore Campia Romana Orientala, respectiv partea centrala a acesteia, zona situata in lunca comuna a raurilor Buzau si Calmatui denumita Campia Buzau-Calmatui.
Sub aspect climatologic temperatura medie multianuala este de + 10 grade C, maxima absoluta fiind de + 39.8 grade C, iar minima absoluta de - 29.69 grade C. Precipitatiile medii anuale masurate sunt in general sarace totalizand 515 mm.
Comuna este strabatuta de cale ferata electrificata Buzau - Faurei si Drumul national DN2 B Buzau - Braila la o distanta de 10 km de municipiul Buzau, fiind compusa din trei sate:
- Galbinasi
- Tabarasti
- Bentu.
Existenta acestei infrastructuri permite dezvoltarea comunei, punand-o in legatura rapida si ieftina cu celelalte comune si, in special cu municipiul Buzau.
Comuna se invecineaza:
* la nord cu comunele Vadu Pasii si Sageata, delimitate de râul Buzău,
* la est cu comuna Cilibia,
* la sud cu comunele Tintesti si Smeeni,
* la vest cu orasul Buzau.
Localitatea este ferita de riscul inundatiilor si a alunecarilor de teren, datorita structurii solului, a reliefului si a distantei fata de albia raului Buzau.
Comuna are un teritoriu in suprafata totala de 7710.19 hectare. Terenul agricol este de o calitate buna, panza de apa freatica fiind la adancimi care variaza intre 6 si 10 metri, cu potential productiv mare. Fauna este specifica zonei de campie, de interes cinegetic:
* iepuri,
* vulpi,
iar flora alcatuita din vegetatie de lunca si saraturi, tip silvostepa in nord.
Principalele resurse naturale ale comunei sunt constituite din terenul agricol si gazele naturale.